De RAS is gevestigd in een uniek, historisch gebouw, een ontwerp van Harry Elte.  Eind jaren ’20 van de laatste eeuw, toen de NIHS Eelte de opdracht gaf een synagoge te ontwerpen in Amsterdam Zuid, had hij al vier synagogen ontworpen en gebouwd en meerdere gerestaureerd.

Stijlkenmerken
De in 1928 geopende RAS/Obrechtsjoel kent veel stijlkenmerken van Elte’s leermeester H.P. Berlage en befaamde architecten als Willem Dudok en Frank Lloyd Wright.

Exterieur en interieur
Zo wordt het exterieur gedomineerd door blokvormige elementen, een opvallende toren, overdekte entree en ver uitstekende dakvlakken. Dit past in een internationale stijl met een sobere ontwerptraditie waar de textuur van de bakstenen en het lijnenspel van de verschillende vlakken een bijzondere uitstraling tot gevolg hebben.

Het interieur is rijker ingericht, en is herkenbaar door stijlelementen uit de Amsterdamse School en tal van prachtig bewaard gebleven Art Deco-details.
Het gebouw, dat naast een gebedsruimte ook een bijsjoel, een mikwe en een ambtswoning omvat, bevindt zich dankzij uitgebreide restauraties in een uitstekende conditie.